Slane sobe i pećine

ISS team je prvi na svetu uspeo da sa timom tehnologa u dvogodišnjem ispitivanju razvije vezivo za so…

IZGRADNJA SLANIH SOBA I SLANIH PEĆINA

U funkcionalnom smislu ne postoji razlika izmedju slanih soba i slanih pećina. Razlika je samo u dizajnu,odnosno izgledu dekorativnih elemenata. Dok se kod slanih soba po povrsinama zidova postavljaju razne dekoracije , najčešće one koje imitiraju morsko ili prirodno okruzenje,osvetljenih raznim vidovima rasvete,kod slanih pećina se praktično izradjuje pećinski nakit,stalaktiti i stalagniti,boje su toplije,pa ceo prostor i podseća na prirodnu pećinu sto daje posebnu atrakciju za korisnike koji unutra borave.Ponekad se izradjuju i kombinovane slane sobe koje sadrže elemente i slanih soba i slanih pećina.Sve površine slanih soba ili pećina se presvlače,oblažu sa solju,najčešće u prepoznatljivoj beloj boji i tako dobijaju svoj završni izgled.

Svoju konačnu funkciju slane sobe ostvaruju tek kada se postavi uredjaj,najčešći naziv mu je “Halogenerator” ili “Generator soli”.Njegova funkcija je da krupne čestice najčistije soli (NaCl čistoće 99,8 bez aditiva) ,čija je najveća dimenzija zrna do 1mm,usitne do sitnih čestica soli veličine samo nekoliko mikrona i bezbedno tako samlevenu so transportuje do prostora slane sobe,pećine.Tako dobijena usitnjena so naziva se “aerosol”. Čestice aerosoli lakše su od vazduha i u slanoj sobi se mogu videti kao magla od soli.

Često se misli da zidovi obloženi solju imaju samo dekorativnu funkciju,što jednim delom i jeste tačno,medjutim so koja se u velikim količinama nalazi u slanoj sobi ili pećini,zbog svoje hidroskopne osobine  vrši isušivanje vazduha u prostoru čime omogućava nesmetano kretanje aerosoli u prostoriji. Kada bi se suva aerosol kretala u vlažnoj sredini,čestice aerosoli bi se sudarale sa sitnim česticama vode prisutne u vazduhu,gubile svoju kinetičku energiju i padale na pod prostorije,čime se i dovodi u pitanje suština slane sobe ,odnosno njene funkcije.
So koja se nanosi na zidove meša se sa vezivom koje omogućava da se so sjedini sa površinama zidova i plafona u postupku koji se najlakše moze opisati kao “malterisanje “ zidova sa solju. Dobijeni nanos soli na zidovima pored najvažnije hidroskopne osobine koju mora da sačuva,mora da bude i dovoljno čvrst ali i elastičan, da odlično prijanja na sve površine slane sobe, da može u dugom periodu da izdrži česte promene vlažnosti i da zadrži svoj prvobitni izgled. Česti su slučajevi da zbog korišćenja neadekvatnih veziva nanesena so na zidovima odpada,čak i relativno brzo nakon njenog nanošenja na površine slane sobe ili pećine,čime se narušava i izgled slane sobe i njena funkcija, dovodi se u pitanje  bezbednost osoba koji unutra borave i takve loše izvedbe dovode do gubitka poverenja klijenata,odnosno korisnika slanih soba.
ISS team je prvi na svetu uspeo da sa timom tehnologa u dvogodišnjem ispitivanju razvije vezivo za so ,dobio potrebne sertifikate o zdravstvenoj ispravnosti i CE znak,odnosno dozvole za upotrebu. nazvao ga je “Salt Binder Primer” i jedini je proizvod na svetskom tržištu koji garantuje sve gore navedene osobine.

UPOTREBA HIMALASKE SOLI U IZGRADNJI SLANIH SOBA I PEĆINA
Čest dodatak slanim sobama ,odnosno pećinama, je himalajska so u raznim oblicima (sitnije ili krupnije kamenje,čak i velike stene,cigle razlicitih dimenzija,mozaici izradjeni od delova himalajske soli,lampe od himalajske soli…) koja zbog svojih dokazanih lekovitih svojstava i dekorativnog izgleda sve više postaje neizostavni detalj slanih soba ili pećina. U poslednje vreme su povećani zahtevi za izgradnjom slanih soba koje su iskljućivo napravljene od himalajske soli.

Jedno od mesta iskopavanjaje rudnik soli Khewra nalazi se u distriktu Punjaba , oko 260 kilometara udaljeno od Lahorea. To je pakistanski najveći i najstariji rudnik soli, drugi najveći u svetu. Predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija, godišnje ga posjeti oko 250.000 ljudi. Ova ružičasta sol postala je vrlo tražena posljednjih godina. Od mineralnih gromada danas se izrađuju kristalne svjetiljke, svećnjaci i ukrasni predmeti kao i razni proizvodi za negu tela ali i za ishranu.

Najčešća upotreba himalajske soli u izgradnji slanih soba ili slanih pećina je postupak zidanja himalajskih cigli čime se formiraju zidovi od himalajske soli. S’ obzirom da su cigle manje ili više prozirne ,kada se osvetle može se u zavisnosti od tipa rasvete dobiti širok spektar boja ovako napravljenih zidova čime se postiže pravi vizuelni doživljaj za korisnike slanih soba.

Međutim,himalajska so kao gradjevinski materijal je vrlo zahtevna i složena za korišćenje,odnosno ugradnju. U dodiru sa vazduhom,zbog svoje hidroskopne osobine,cigle od himalajske soli počinju da vlaže i čak u malom procentu da se tope,odnosno gube svoju masu što praktično znači da zid formiran od soli ,ukoliko se ne koriste adekvatna veziva i konstrukcijska rešenja koja će sprečiti vlaženje soli,mogu dovesti do promene geometrije zidova ,slabljenja spojeva izmedju cigala i naravno bezbedonosnih rizika.Pored rizika po bezbednost korisnika ovako napravljenih slanih soba,prisutnost vlage u prostoru omogućava razvoj mikroorganizama i budji što može dovesti do neprijatnog mirisa u prostoru slane sobe pa takve sobe postaju neupotrebljive za korisnike. ISS team je razvio pouzdana rešenja za ovakve tipove slanih soba i pećina kako bi ivestitori u gradjevinskom delu dobili izvedbu sa neograničenim rokom trajanja i bez tekućih održavanja a korisnici slane sobe ugodan i bezbedan boravak .

IZGRADNJA SLANE SOBE ILI PEĆINE, CENA 
Najčešće postavljanja pitanja koja nam stižu odnose se na dimenziju slane sobe i cenu izgradnje slane sobe. Pošto svaki prostor gde bi se vršila izgradnja ima svoje specifičnosti (stanje zidova,prisutnost postojećih instalacija,raspored ostalih prostorija,visina prostorije i tip plafona,prozorska okna i ostalo…) tako i cena izgradnje puno zavisi od vrste i količine radova koje je potrebno izvesti da bi se sam prostor prilagodio nameni. Cena radova takodje zavisi i od tipa slane sobe ili pećine koja će se graditi,količine i izgleda dekorativnih elemenata koji se moraju napraviti ,zatim dodatnih uredjaja (česti su zahtevi za ugradnjom TV uredjaja ili specifičnih audio uredjaja). Pored mogućnosti da inžinjeri ISS team-a obidju Vaš prostor i dodju do podataka koji su nam potrebni za formiranje cene izgradnje slane sobe ili pećine,lakši i brži način za dobijanje preliminarne ponude za izgradnju je da nam pošaljete fotografije prostora (ako je moguće iz više uglova svih zidova,poda i plafona) i skicu osnove prostora sa dimenzijama (ne zaboraviti da se upiše visina prostora). Skica prostora ne mora biti nikakav tehnički crtež i nepotrebno je angažovati stručna lica ,dovoljno je da slobodnom rukom nacrtate osnovu prostora i unesete dimenzije svake linije koju ste nacrtali. Pored fotografija i skice prostora ,važan podatak za nas je i kako bi ste želeli da izgleda Vaša slana soba ili pećina.Možete nam poslati neke od fotografija naših radova sa stranica našeg sajta i samostalno predstaviti ideju crtežom ili 3D modelom kako bi smo stekli predstavu o obimu izrade dekorativnih elemenata.Teško je reći koje su idealne dimenzije Vaše buduće slane sobe,sa stanovišta cene izgradnje najrentabilnije su sobe ili pećine do 10 m2.Gde postoji potreba i mogućnosti samog prostora ,mogu se izgraditi slane sobe ili pećine i do 40 m2.
Pored izgradnje svih tipova slanih soba,sa pažljivo odabranim saradnicima sa najboljim referencama,ISS team učestvuje u izgradnji i rekonstrukciji sauna svih tipova,parnih kupatila,toplih klupa,bazena svih tipova i ostalih sadržaja Wellnes i Spa centara.
Često nam postavljaju pitanja da li izvodimo radove na odredjenoj teritoriji? ISS team je izvodio radove u preko 40 zemalja tako da možete biti slobodni da nas kontaktirate kako bi Vas uputili na najbližeg predstavnika i pomogli u realizaciji Vašeg projekta.

Sadržina teksta koji je pred Vama podržan je autorskim pravima.Zabranjeno je preuzimanje delova teksta ili teksta u celini bez saglasnosti autora.

Više od 140 uspešno realizovanih projekata širom sveta. Da li ste zainteresovani? Kontaktirajte nas