Šta je slana soba?

ČIST vazduh, prijatni opuštajući zvuci, prigušena svetla.To je idealno mesto na kome lečim dušu i telo i gde počinjem ili okončavam svoj radni dan…

ISTORIJA

LEKOVITIM dejstvima natrijum-hlorida naučnici su ozbiljnije počeli da se bave posle Drugog svetskog rata, jer su pozitivni efekti primećeni najpre među onima koji su se od bombardovanja krili u rudnicima soli. Nedaleko od Krakova danas postoji velika bolnica sa više od 200 tunela ispod zemlje sa nizom slanih pećina. Prvi pisani stručni trag o lekovitosti slane prašine oslobođene prilikom udaranja krampovima o grumenje soli, ostavio je poljski lekar Feliks Bočkovski još 1843. godine. U Rusiji je to uradio dr Čajkovski, otac poznatog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog. Obojica su primetila da se rudarima iz rudnika soli život nije skraćivao zbog bolesti karakterističnih za rudnička okna. Naprotiv, nisu imali nikakvih zdravstevnih tegoba vezanih za disajne organe.

Neka vrsta preteče slanim sobama su SLANE PEĆINE. One, takođe, imitiraju rudnik soli, imaju negativno jonizovan vazduh, ali nemaju halogenerator i inhalaciju. U ovoj prijatnoj sredini pacijent samo boravi, ali ništa ne inhalira, dok u slanoj sobi sa halogeneratorom postoji suva slana inhalacija. Danas se slane pećine koriste kao banjska odmarališta u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini. U Poljskoj je u napuštenom rudniku Solotrino, duboko pod zemljom, napravljena klinika u koju dolaze da se leče iz različitih krajeva Evrope i sveta.

OPIS I SADRŽAJI

SLANA soba je imitacija prirodne slane pećine, čija se lekovita mikroklima postiže uduvavanjem suvog zasićenog vazduha bogatog najfinijim česticama kamene soli. To se radi pomoću halogeneratora, koji ima ulogu poput mlina koji melje so. Time se poboljšava kvalitet vazduha, jer kristali soli proizvode negativne jone koji se u prirodi mogu naći koncentrisani samo na moru, pored vodopada ili u slanim pećinama. Za izgradnju sobe koja je zamišljena kao imitacija prirodne slane pećine potrebno je prosečno od 2,5 do četiri tone prirodne kamene nejodirane soli kojom se prostorija oblaže od poda do plafona. Tu su i prateći sadržaji koji zajedno čine celinu ovog prostora kao što je ambijentalna svetlost, video & audio oprema, elementi udobnog enterijera za relaksaciju i drugi opcioni sadržaj koji pored primarne zdravstvene funkcije njenim korisnicima omogućava više nego prijatan osećaj u toku tretmana.

TERAPIJA I NJENA SVRHA

Terapija u SLANOJ SOBI je efikasna kod čestih prehlada i kašlja, kod hroničnih i povremenih ponavljanih upala grla, krajnika, upala ušiju, virusnih infekcija, alergija, rinitisa, Kako kažu stručnjaci, pomaže i kod hrkanja, alergijskog dermatitisa, psorijaze, alergijskih ekcema, kožnih infekcija, akni i celulita, bolova u zglobovima, artritisa, iscrpljenosti, umora, stresa i nesanice. Boravak od 40 minuta u SLANOJ SOBI zamenjuje čak tri dana provedena na moru.

Više od 140 uspešno realizovanih projekata širom sveta… Kontaktirajte nas